Nokkospesto – helppo ja nopea terveyspommi!

Suomen super-superfood nokkonen sisältää huikeat määrät
mm. kalsiumia, C-vitamiinia, piitä ja rautaa.
Lisäksi myös A-, B-, E- ja K-vitamiineja.
Juuri nyt, toukokuun alussa, nuoria nokkosenversoja
pystyy poimia maapinnan läheltä,
varresta taittamalla, helposti suojakäsineittäkin.
Tuoretta nokkosta voi tankata esimerkiksi nokkosleivonnaisina,
keittona, smoothiessa, teenä tai vaikkapa pestona.

Tämä pesto-ohje on ainutlaatuinen, oma reseptini.
Tätä sinä haluat testata ja vastustamattomasti
ihastua sen monikäyttöisyyteen!

Laktoositon, gluteeniton ja kananmunaton nokkospesto

Ainekset:

*noin 3 dl tuoreita nokkosia (mieluusti nuoria 10 cm korkuisia)
*60 g paahdettuja, kevyesti (0,3%) suolattuja
cashew-pähkinöitä (yksi Ikean pikkupussi)
*pieni pala eli noin 0,066 kg Gruyere Kaltbach pastoroimaton
lehmänmaitojuustoa, rasvaa 26%, suolaa 1,8% (laktoositon, gluteeniton)
*2 rkl kylmäpuristettua, extra neitsytoliiviöljyä
*2 rkl nokkosten keitinvettä
*1 pienehkö valkosipulinkynsi

Valmistus (alle 15 min)

Huuhtele nokkosenversot.
Kiehauta noin 1,5 litraa vettä ja keitä nokkosia kolmisen minuuttia.
Kaada nokkoset vesineen siivilän läpi toiseen kulhoon siten,
että keitinvesi jää talteen.

Laita sauvasekoittimen pieneen survomiskulhoon
nokkosenversot kosteina varsineen ja lehtineen,
pähkinät, juustonpalat (ilman päällikuorta),
kuorittu valkosipulin kynsi, vettä ja oliiviöljyä.
Survo tasaiseksi.

Tuloksena on noin 2 dl valmista pestoa.
Säilytä kylmässä. Jääkaapittelun jälkeen
anna peston lämmitellä noin 20 min.
huonelämpötilassa ennen tarjoilua.

Nokkospesto maistuu esimerkiksi grilliruoan
kylkiäisenä, lihan tai pastan kanssa. Sitä voi myös
nauttia leivän päällä tai kastike-aromina.

Vinkit!

*Voit helposti tuunata tätä perusohjetta oman mieltymyksesi mukaan
esimerkiksi ohuemmaksi lisäämällä nokkosten keitinvettä,
tai sitten pähkinäisemmäksi, juustoisemmaksi tai
valkosipulisemmaksi.

*Valkosipulin koon ja vahvuuden suhteen
kannattaa olla tarkkana! Mieluummin lisää seokseen
myöhemmin lisää, kuin laittaa ensin liian paljon, jolloin
muu maku peittyy.

*Voit käyttää jäljelle jääneen nokkosen keitinveden hiushuuhteena.
Se sopii erityisesti tummahiuksisille.

*Valkosipulin on sanottu pitävän punkit loitolla, mene ja tiedä,
mutta kenties tämä resepti voisi toimia myös kesäisenä, sisäisenä
punkkikarkoitteena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.