Maailman paras siemennäkkileipä- resepti

Miten ihmeessä? Koska tämä on kaikista
muunneltavin, helppo,
terveellinen ja gluteeniton!

Olimme jokunen vuosi sitten kylässä
kaveripariskunnallamme
ja pääsimme herkullisen siemennäkkärin makuun.
Oi, mistä olimmekaan
aiemmin jääneet paitsi. Näkkäriä on muunnellen
tehty sen jälkeen lähes joka viikko!
Tämä perusohje on aikoinaan Risentan
maissijauhopussin kyljestä napattu:

Taikina

2 dl maissijauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
½ dl rypsiöljyä
2 dl keitettyä vettä
1 rkl hienonnettuja fenkolinsiemeniä

Päälle
sormisuolaa
sekalaisia siemeniä koristeeksi

Lämmitä uuni 150’c.
Sekoita taikina-ainekset keskenään ja
kaada seos leivinpaperilla
vuoratulle pellille. Laita leivinpaperi myös
seoksen päälle ja kauli sen päältä seos
ohueksi levyksi.

Irrota päällimmäinen paperi,
mausta näkkileipä sormisuolalla ja
koristele siemenillä,
esimerkiksi auringonkukansiemenillä
ja pellavansiemenrouheella.

Paista uunin keskiosassa noin 45 minuuttia
tai kunnes leipä on
saanut kauniin värin.
Anna jäähtyä ja murra pienemmiksi paloiksi.

Tuunausvaihtoehtoja (näin itse teemme):

-siemeninä voi käyttää (luomu)auringonkukan-,
pellavan-, kurpitsan-,
chian- ja/tai seesaminsiemeniä sekaisin.

-vesi-siemensekoituksen voi antaa liota vedessä
esim. tunnin ajan ja halutessaan vielä
murskata siemenet sauvasekoittimella, jolloin
siemenmassa sulaisi suolistossa helpommin.

-maissijauhoa voi halutessaan korvata osin
tai kokonaan myös riisi-, manteli-,
peruna- ja/tai kookosjauholla.
Myös psylliumia voi käyttää.
Hamppurouhettakin ja kuivattua nokkosta
voi heittää joukkoon.
Jauhojen määrä voi olla pienempikin
tai peräti ilmankin.

-rypsiöljy kannattaa korvata oliiviöljyllä
ja/tai oliiviöljy-seesaminsiemenöljysekoituksella

-fenkolinsiementen lisäksi tai vaihtoehtona
toimivat kuminan- ja unikonsiemenet

-kuivattuja yrttejä kuten rosmariinia,
tilliä tai basilikaa voi vielä lisäksi ripotella
seoslevyn päälle ennen paistoa

-teemme yleensä tuplasatsin samalla kertaa,
jolloin taikinasta tulee kaksi pellillistä.
Välillä kaulintavaihe jää tekemättä, jolloin
näkkileipä jää vähän paksummaksi.
Ajoittain kun olemme tehneet tuplasatsin
lähes jauhotta olemme tarkoituksellakin
tehneet koko taikinasta vain yhden pellillisen.

Tärpit:
-Muista riittävän pitkä paistoaika.
-Riittävä laadukkaan suolan määrä
näkkärissä kruunaa nautinnon.

Siemennäkkäri säilyy useita päiviä, mutta
on kuitenkin parhainta
pari ensimmäistä päivää.

Maukkaita makunautintoja!
Luonnollisesti!

PS.

Jos haluat päästä todella helpolla,
niin Risentalla on olemassa ihan
näppärä ja hyvä siemennäkkileipä
leivontasekoitus, muun muassa tämä .

Eikä se sisällä ylimääräisiä epäterveellisyyksiä,
vaan vain siemeniä.

Tuon valmiin leivontasekoituksen
valmistusprosessi menee näin:

1. Sekoita keskenään 3 rkl öljyä,
4 dl kiehuvaa vettä ja pussin
sisältö. Anna levätä 10 min.

2. Jaa taikina kahdelle pellille leivinpaperin päälle.
Aseta päälle leivinpaperi ja tasoita taikina tasaiseksi levyksi.
Ota päällimmäinen paperi pois. Ripottele päälle pari
hyppysellistä sormisuolaa tai halutessasi jotain maustetta.

3. Paista mieluiten kiertoilmatoiminnolla 150’c lämmössä
45-55 min, kunnes näkkileipä on rapeaa ja kullanruskeaa.

4. Anna jäähtyä. Säilytys ilmatiiviissä purkissa tai purkissa.

Tämäkin oli hupia & hyväntekeväisyyttä -postaus!
0% kaupallisuutta.
Lisää hupia & hyväntekeväisyyttä -ideasta täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.