Terveyspiparkakut
15.12.2020Munattomat, maidottomat, pähkinättömät ja ilman valkoista sokeria.
Helposti tuunattavissa myös gluteenittomiksi. Resepti à la Naturella.
Ainekset:
1 rkl chiansiemeniä
0,5 dl kylmää vettä
1 tl sikurinjuurijauhetta
(vaihtoehto: pikakahvijauhetta tai kaakaojauhetta)
0,5 dl kiehuvaa vettä
3 tl juoksevaa hunajaa
(vaihtoehto: 0,5 dl kookos- tai intiaanisokeria)
0,25 dl – 0,5 dl agavesiirappia
(vaihtoehto: 3/4 dl vaahterasiirappia)
1 dl huoneenlämpöistä kookosöljyä
Jauhoseos:
0,5 dl mantelijauhoa
1,0 dl hienoa tattarijauhoa
2,0 dl speltti alkuvehnäjauhoa
1,5 dl tummaa riisijauhoa
(vaihtoehto: jauhoja yhteensä 5 dl, esim. kokoonpanolla
3,5 dl mantelijauhoa, 1,5 dl tattarijauhoa)
1 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
1 rkl taatelijauhetta
Mausteseos:
2 tl piparkakkumaustetta
1 tl ceyloninkanelia
ripaus kardemummaa
ripaus merisuolaa
2 tl kylmäpuristettua oliiviöljyä
Ohje:
Ensinnäkin,
nappaathan mukaasi aimo annoksen lempeän hymyileväistä
joulumieltä, seikkailuhenkisyyttä ja kutkuttavaa kiinnostuneisuutta tätä erilaista ja ainutlaatuista piparireseptimatkaa varten. Hienoa, toimii, kiitos!
1. Kaada chiansiemenet ja vesi lasiin, jätä hetkeksi hyytelöitymään.
Kiehauta vettä. Mittaa vesi ja sikurinjuurijauhe kahvikuppiin,
sekoita ja jätä odottamaan.
2. Mittaa hunaja, agavesiirappi ja kookosöljy 2 litraiseen kattilaan,
jotta mahdut helposti tekemään koko taikinan tässä.
Kuumenna varovasti keskilämmöllä,
hennosti sekoitellen, kunnes aineet ovat sulaneet ja sekoittuneet
tasaisesti toisiinsa. Levyn voi sammuttaa ja kattilan jättää
siihen.
Mausteiselta maultaan taikina tulee olemaan normaalin piparitaikinan makuinen.
Makeutukselta tämä ei yllä kaupan versioon. Voit halutessasi kuitenkin vielä tässä vaiheessa lisätä hieman makeutta.
3. Sekoita erillisessä kulhossa manteli-, tattari-, speltti- ja riisijauho
psylliumin, leivinjauheen ja taatelijauheen kanssa.
4. Sekoita chiansiemenseosta ja lisää se kattilan kookosöljy-makeaseokseen. Hämmennä.
5. Lisää kattilassa olevaan seokseen seuraavaksi piparkakkumauste, kaneli, kardemumma, suola ja oliiviöljy. Sekoita.
6. Lisää lopuksi jauhoseos ja sikurinjuurivesi. Sekoita tasaiseksi.
Maista. Huuuurjan hyvää!!
7. Nosta taikina (jos on koko perheen makustelun jälkeen vielä jäljellä) sopivaan taikinakulhoon, pussilla peitettynä,
tekeytymään jääkaapissa noin 6-12 h.
8. Älä ihmettele: taikina kovettuu kylmässä.
Ota taikina ulos jääkaapista parisen tuntia ennen leivontahetkeä.
Taikina on yksi kovahko köntti, josta on tarkoitus veitsellä lohkaista palasia leivontaan.
Eli tätä taikinaa ei pysty leipoa kuten kaupan taikinoita, vaan pienestä
lohkotusta palasesta kaulitaan aina pieni taikinaläntti kerrallaan sopivan ohueksi ja saadaan muotitettua parisen piparia.
Sitten otetaan aina uusia lohkopalanen.
Tuskin tulet tarvitsemaan, mutta käytä kaulitsemiseen
tarvittaessa tummaa riisijauhoa.
Tai vaihtoehtoisesti halutessasi tattari- tai mantelijauhoa.
Pipareista ei tule paperinohuita vaan hieman paksumpia.
Ota ylimääräinen taikina muotitettujen piparien ympäriltä käsin pois ja
nosta lastalla kuviotekeleet leivinpaperin päälle.
9. Paista piparit 200 asteessa noin 10 minuuttia. Ota piparit pois uunista sopivan ruskeina. Anna jäähtyä ja kovettua rauhassa.
Piparit ovat luonnollisen värivivahteisia. Koristele ne halutessasi.
Taikinasta tulee noin 1,5 pellillistä.
Jos haluat tehdä isomman määrän pipareita kerralla niin tee tuplamäärä taikinaa (kuten kuvissa).
Terveyspiparkakut säilyvät huoneenlämmössä,
umpinaisessa lasikulhossa parhaimpinaan max. pari viikkoa.
Makoisan jouluisia herkutteluhetkiä!!!
<3 Naturella