Vaikeasti vältettävä vaara – Teflon

16.8.2019

Katsoimme eilen Yle Areenasta Dokumenttiprojektin
“Teflonin kirous – arkisen pinnoitteen hyytävä tarina”.
(Englanniksi dokumentin nimi on osuvasti: The Devil We Know).
Jos sinulla olisi valittavana yksi ohjelma, joka tänään katsoa,
ja aikaa 58 minuuttia, niin katso tämä!
Asiallinen, mielenkiintoinen, mykistävä,
surullinen ja ajatuksia herättävä.

Ajatuksia kuten:
-Mikä saa ihmisen tieten tahtoen valmistamaan ja markkinoimaan
vaaralliseksi tiedettyjä kemikaaleja? Riittääkö oikeasti syyksi mehevä
liksa, järkälemäiset edut, joidenkin taholta arvostettu asema
ja/tai helposti etenevä ura?

-Työskentelevätkö ja asuvatko yrityksen riittävän korkeat tahot
visusti kaukana vaarallisista kemikaaleista? Millä etäisyydellä?

-Miten heidän, jotka ovat todella tietoisia kemikaalien vaaroista,
omatunto sallii työskentelyn ko. yrityksessä tai kemikaaleja
sisältävien tuotteiden markkinoinnin?
Samalla aukottomasti tietäen, että kyseiset kemikaalit kertyvät
luontoon, eläimiin ja loppupeleissä maailmanlaajuisesti joka ikisen
ihmisen elimistöön; tuhoten, pahasti
sairastuttaen ja lopulta tappaen.

-Käyttävätkö kemikaalien vaaroista tietävät henkilöt ollenkaan
Teflon-paistinpannuja ja kaikkia muita tuotteita, joissa on
vaarallisia kemikaaleja?

-Miten lähtökohtaisesti jollain yrityksellä  voi olla oikeus valmistaa
vaarallisia kemikaaleja ja markkinoida tuotteita, joiden
kemikaalit kertyvät kaikkialle?

Kertyen ja kertyen kenties ilman, että ihminen itse edes
välttämättä käyttäisi mitään
Teflon-tuotteita, vaan vain kenties joutuisi hengittämään
ilmaa tehtaan läheisyydessä, joisi kaupungin hanavettä,
ja/tai sitten omaisi jo syntyessään veressään
kemikaaleja. Kun tällainen toiminta on jatkunut jo
vuosikymmeniä, kauanko
se saa vielä jatkua? Mitä pitää tapahtua, että se loppuu?

Teflon-tietoutta

Askel Terveyteen -sivusto, linkki
kirjoittaa jo 8.5.2015 Ruuanlaiton “myrkyllinen” puoli tekstissään näin:

Teflonin kehitti vuonna 1938 monikansallinen yritys DuPont. Joidenkin mielestä
teflon on ruoanlaiton pelastaja, mutta todellisuudessa se on valmistettu hyvin
haitallisista materiaaleista ja tuotteista.

Sitä käytetään myös muualla kuin ruoanlaitossa, kuten avaruusaluksissa,
kaapelien päällystämisessä, lääketieteellisissä proteeseissa, maaleissa,
lakoissa, piilolaseissa, avaruuspuvuissa, moottoreissa, kalvoissa ja niin edelleen.

Teflonin vaarallisuus johtuu sen pääainesosasta, perfluorioktaanihaposta, PFOA:sta.
Se tunnetaan myös nimellä C-8. Perfluorioktaanihappo on tuhoutumaton ja
kerääntyvä. DuPont tiesi vuonna 1961, että tämä aine ei hajoa luonnossa ja
että se aiheuttaa syöpää, hedelmättömyyttä, maksaongelmia, kilpirauhasen
liikatoimintaa, sikiön epämuodostumia ja niin edelleen.

Perfluorioktaanihappoa on löydetty joista, järvistä, meristä, juomavedestä,
kasveista ja jopa 95 prosentilta maailman ihmisiltä verestä.

Teflonin käyttö on haitallista terveydellemme, koska se irtoaa astioiden pinnasta
eikä ole materiaalina vakaa, ja koska se tarttuu syömiimme ruokiin.
Perfluorioktaanihappoa on myös perunalastupusseissa, hampurilaisissa, popcornissa
ja niin edelleen. Se on osoitettu myös nostavan veren triglyseridirasvojen
ja kolesterolin tasoa.

Turun Sanomat tuo 16.8.2019, linkki
esille puolestaan “Epäilyt teflonin vaaroista vahvistuvat”:

Arvovaltaisen Johns Hopkins -yliopiston tutkijat julkistivat hiljattain
rajun tutkimustuloksen, jonka mukaan pieniä
määriä teflonin epäilyksenalaiseksi saatettua aineosaa on 99
prosentilla amerikkalaisista vastasyntyneistä.
Tulosten perusteella PFOA näyttää siten kulkeutuvan

äideiltä istukan läpi sikiöön.

Tiesitkö muuten, että hammaslankakin voi sisältää Teflonia!
Safkanet.fi 9.2.2016 (linkki poistunut),
Valmistaja myöntää:
“Hammaslanka sisältää haitallista ainetta.”

Sittemmin Teflonin vaaralliseksi todettua ainetta
on korvattu toisella kemikaalilla,
mutta valitettavasti yhtä vaarallisella ja haittoja tuottavalla.

Yritin googlailla Teflonia sekä Googlen hakukoneella että
DuckDuckGo-hakukoneella. Yllätyksekseni,
tai no, valitettavasti ei edes oikeastaan yllätykseksi;
jos haluaa löytää laajemmalti tietoutta aiheesta sitä
joutuu kyllä hakemalla hakea.

Mielestäni valaisevia hakutuloksia Teflonista helposti ja nopeasti,
tulee esille ihmeellisen vähän, suhteutettuna siihen, että
aihe ei ole uusi; sehän on ollut tapetilla jo
jopa vuosikymmeniä!

Else Turunen kirjoittaa Teflonista osuvasti otsikolla:
Kemikaalisoppa. Uusi Suomi, 21.8.2012 , linkki.

”Tavallisena ihmisenä sitä ei jaksaisi huolestua siitä, ovatko
myyntiluvan saaneet tuotteet oikeasti turvallisia.
Mutta näköjään se olisi fiksua.”

Helsingin Sanomien jutussa 8.8.2019, otsikolla
Saksalaisdokumentti kertoo toisenlaisen totuuden teflonista,
linkki, Harri Römpötti sanoo ääneen:

Teflonin kirous kertoo vain yhdestä kemikaalista, josta tuskin
päästään enää ikinä eroon. Ei tee mieli miettiä, mitä kaikkea eri
teollisuuden alat meihin ja ympäristöön pumppaavatkaan
päivästä ja vuodesta toiseen.”


Vaihtoehdot kehiin

Onneksi on olemassa jotain vaihtoehtojakin,
esim. paistamisessa pitkäikäinen
valurautapannu tai hiiliteräspannu.

De Byerin hiiliteräspannua on kehuttu ja sellainen
löytyy meidänkin arsenaalista.

Maria Nordin nostaa esille 9.3.2019,
Kemikaalipihin paistinpannun, jota ei saa pilalle
millään! “Neljä syytä hankkia hiiliteräspannu”, linkki.

Valurautapannuvaihtoehtona voisi toimia esimerkiksi
Gense Le Gourmet. (*Linkki poistunut)

Mitä sinä aiot tehdä?

Heti, ennen kuin unohtuu.

Katsoa dokumentin Teflonin kirous? Tästä.
Jakaa tekstini? Kirjoittaa oman tekstin?
Jakaa kavereillesi Yle Areenan linkin?

Tarkistaa omien Teflon-kattiloiden ja paistinpannujen
kuluneisuuden ja poistaa huonot?
Suunnata (verkko)kauppaan hankkimaan
uudenlaisia pannuja?

Salapoliisina selvittää ja poistaa kodistasi mahdollisuuksien
mukaan kaikki Teflonia sisältävät tuotteet?

Sulkea silmät ja korvat, et halua tietää?
Luotat, että kyllä joku ulkopuolinen taho huolehtii. Joskus…

Onnea valitsemallesi tielle!

<3 Naturella

Liityhän mukaan Naturellan sähköpostilistalle
nettisivun kautta, linkki.

Tervetuloa seuraan myös Facebookin ja Instagramin
kautta: Naturella Elämäntapablogi!

4 comments on “Vaikeasti vältettävä vaara – Teflon”

  1. Leena Salakka sanoo:

    Kiitos Naturellalle huikean valistavasta Teflon-pinnoitejutusta. Sen perusteella ainakin minä ryhdyn salapoliisiksi paistinpannuarsenaalissani.

    1. Naturella sanoo:

      Hei Leena! Huippua kuulla! Kiva, että ryhdyt sanoista tekoihin! Ja lämmin kiitos vielä palautteestasi!

  2. Outi Punta sanoo:

    Olen lukenut että aiheuttaisi lihavuutta teflonilla paistetut ruoat.

    1. Naturella sanoo:

      Heippa Outi,
      Kiitos, kun ilahdutit kommentilla! 🙂 Mielenkiintoista. En ole tutkinut asiaa tuosta näkökulmasta, mutta voisin kuvitella, että näin voisi ollakin.
      Aurinkoista kevättä! <3 Naturella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *